R&D: Digital fotogrammetri

Vi arbejder løbende med de nyeste teknologier, og her i foråret har vi i forbindelse med et R&D udviklingsprojekt for en kunde omkring digital fotogrammetri, opnået nogle virkelig utrolige resultater. For eksempel har vi med et moderne smartphonekamera lavet en 360 graders video af en kaffepose placeret på vores kontorgulv, hvorefter vi i en 3D viewer kan gå ind og se den fotogrammetriske afbildning som et 3D objekt. Vores kunde er indtil videre meget tilfreds med udviklingen, og vores R&D team arbejder ufortrødent videre med henblik på en endelig lancering af en app-løsning senere i 2021.

Vores CTO, Luan Nguyen, siger om udviklingsprojektet:

”Vores arbejde med digital fotogrammetri af objekter helt tæt på, stiller store krav til vores udviklingsteam, som i løbet af udviklingsprojektet har måttet tilegne sig en masse ny viden på området. Ikke alene understreger det det høje faglige niveau i vores udviklingsafdeling, men også vores dedikation til hele tiden at være med helt fremme i brugen af nye teknologier til at fremme innovation.”

HVAD ER DIGITAL FOTOGRAMMETRI?

Digital fotogrammetri er en teknologi hvor vi benytter computere til at foretage målinger af objekter baseret på fotos og/eller video. Mere konkret benytter man oftest digital fotogrammetrisk software til analyse af fotos og/eller video med henblik på at genskabe rumlige forhold. Selvom digital fotogrammetri ofte bruges til at oprette topografiske kort over et landskab, har det også vist nyttigt indenfor andre industrier såsom arkitektur, politiefterforskning og sågar plastikkirurgi.

HVORDAN FUNGERER DET?

Digital fotogrammetri fungerer ved, at man tager en serie af fotos eller en video af et objekt fra forskellige vinkler, for eksempel via en smartphone. Med avanceret software og computerberegninger kan vi derudfra generere en 3D model af objektet ved at forbinde en sværm af digitale punkter med små streger og efterligne objektets tekstur/overflade. På den måde forvandler vi en almindelig foto-/videoproduktion til en rummelig 3D visualisering.

HVOR BRUGES TEKNOLOGIEN?

Digital fotogrammetri bruges i dag i mange forskellige forbindelser, herunder til industriel design og produktion, ingeniørarbejde, landmålinger, sport, landbrug mm. For eksempel har teknologien især været brugbar med droner indenfor byggeindustrien i forbindelse med at kunne monitorere byggeprojektets fremgang samt foretage inspektioner af byggepladsen. Nøjagtigheden på 3D modellerne betyder desuden, at de også kan bruges til at måle distancer, arealer og volumen. Også indenfor offentlig sikkerhed har digital fotogrammetri fundet stor anvendelighed i forbindelse med dokumentering og genskabelse af gerningssteder, bevisoptagelser og at kunne give efterforskningsenheder, retsmedicinere og jurymedlemmer et bedre billede af, hvad der er foregået.

Brug vores viewer herunder til at se en 3D model af førnævnte kaffepose (benyt musen til at rotere med):

Artikel thumbnail, ny hjemmeside

Ny hjemmeside

Ja, indrømmet. Det var på tide med et frisk pust, så vi er netop gået LIVE med vores nye hjemmeside! Det har længe været planen,

LÆS MERE »
Artikel thumbnail, UN Global Compact Network Denmark

Vi tilslutter os UNGC

Som led i vores forøget fokus på at omstille os til en mere bæredygtig forretningsgang, har vi tilsluttet os den danske gren af det verdensomspændende

LÆS MERE »
Applicate IT | Innovation - Software - Design