AI, VR & AR

Artificial Intelligence (AI), Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR).

HVAD ER AUGMENTED REALITY (AR)?

Augmented reality (AR) kan på dansk oversættes til ”udvidet virkelighed” eller ”forstærket virkelighed”. AR er en teknologi, der kombinerer den fysiske verdens data med virtuelle data. I AR udvider vi virkeligheden i stedet for at erstatte den som i Virtual Reality (VR). Et meget kendt AR-fænomen er spillet PokomonGo, hvor de populærere figurer igennem et smartphone-kamera bliver lagt oven på den virkelige verden.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ ar OG vr?

De fleste af os kender til begrebet Virtual Reality (VR). I VR får vi et par briller på der skaber en computergenereret verden, som ikke har nogen forbindelse til den virkelig verden. Formålet med VR-brillen er, at vi som bruger får en total oplevelse af den verden som computeren skaber. I Augmented Reality (AR) lægges et lag af computergenererede data oven på den virkelige verden.

et eksempel indenfor arkitektur

Med Virtual reality (VR) kan du skabe en simulation af, hvordan det vil være at gå igennem en ny bygning. Med Augmented Reality (AR) vil du kunne gå gennem bygningen og få vist et lag af informationer om strukturer og systemer oven på den virkelige verden. AR giver en ekstra dimension på vores oplevelse af den virkelige verden. Så i AR har du kontakt med den virkelig verden, men kan få en ekstra – eller forstærket – oplevelse af virkeligheden. I VR har du til gengæld ingen kontakt med den virkelige verden, men er udelukkende i en computerskabt virkelighed eller verden.

ANVENDELSE AF ARTIFICIAL INTELLIGENCE, VIRTUAL REALITY OG AUGMENTED REALITY INDENFOR INDUSTRI 4.0

Både Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR) har mange årtier bag sig i bl.a. spilindustrien. Med teknologiens udvikling har vi også set dem blive meget mere tilgængelige og dermed også i højere grad opfylde brugerens og industriens behov. AR handler om det at præsentere et digitalt lag oven på den virkelige verden. VR derimod er at lave en virtuel repræsentation af en kontekst, som du kan interagere med via din kropslige bevægelse.

Oftest anvendes forskellige grene af Artificial Intelligence (AI) og Machine Learning i VR- og AR-sammenhænge, da der skal genkendes komplekse former i den virkelige verden, som skal oversættes til virtuelle elementer. Derudover analyserer man også brugerens bevægelse og bevægelsesmønstre for at optimere brugeroplevelsen og indlevelsen. Vi indgik i et forskningssamarbejde via MADE med LEGO, Grundfos, Vestas og Aarhus Universitet, hvor det blev undersøgt hvordan AI, VR og AR bl.a. kan bruges inden for Industri 4.0 til optimering af arbejdsprocesser og produktion. Derudover udnytter vi også AI-, VR-, og AR-teknologierne i øvrige løsninger rettet mod konkrete forretningsbehov.

HARDWARE

Fordi hardwaren der skal bruges til at vise Augmented Reality (AR) med bliver noget vi alle har adgang til, bl.a. vores smartphones med kamera, GPS, bevægelsessensorer og kompas indbygget, kommer der flere anvendelsesmuligheder af teknologien. Udover vores smartphones er der udviklet forskellige teknologier til at vise AR med, f.eks. briller, HUD’s og kontaktlinser. Hvor vi indtil videre mest har set AR anvendt inden for gaming-industrien, så er der nu en trend mod at anvende det inden for industri, handel, sundhed, militær og navigation. Her er nogle eksempler på hvordan AR er blevet brugt inden for nogle af de nævnte områder:

 • Industriel Design
  Med AR kan den industrielle designer opleve et produkt’s design og funktioner før det sættes i produktion. Folkevognsfabrikkerne har eksempelvis brugt AR til at visualisere og ændre bilers karosseri struktur og motor. Firmaet Jarvis har udviklet en motorcykel hjelm med indbygget AR. Hjelmen er udstyret med kameraer så du i hjelmens visir kan få et 360 grades overblik. Samtidigt kan der vises meldinger om trafik, vejr, GPS og navigationsvejledninger. Alt dette mens du kører og har fuldt synsfelt på vejen.

   

 • Sundhed og Lægevidenskab
  Inden for sundhedsvæsnet er der et meget stort potentiale for at anvende AR. I takt med at det bliver mere tilgængeligt, vil det bringe bedre og mere præcise behandlings- og diagnosemetoder. Siden 1992 har AR faktisk været anvendt indenfor sundhedsområdet. Men udviklingen siden 2005 har været meget målrettet. AR har været brugt til at planlægge, understøtte og træne kirurgiske indgreb samt brug af laboratorier og udstyr. AR har også været anvendt til at behandle fobier for bl.a. kakerlakker. Desuden har det været brugt til forsøg med patienter, der har båret AR briller, hvor der er kommet beskeder op på brillen om, at de skal tage deres medicin. Et konkret eksempel på anvendelsen af AR indenfor lægevidenskaben er OpenSight-AR. OpenSight er blevet godkendt som redskab af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Lægerne kan med OpenSight-softwaren og en Microsoft HoloLens-brille se patientens scanninger direkte på kroppen, når de er i gang med behandlingen.

   

 • Handel
  Med AR kan forbrugeren få en forstærket oplevelse af et produkt. Alt fra at kunne se produktet indeni emballagen uden at forbrugeren behøver at åbne den. At opleve virtuelle prøverum, så forbrugeren kan se sig selv med det stykke tøj på inden han/hun beslutter dig for at købe det. AR bliver brugt af IKEA i deres Ikea Place App. Appen er koblet op til mere end 2000 produkter, sofaer, stole, skabe, m.m. Man kan vælge hvad man vil have placeret i sit hjem for at danne et indtryk af, hvordan det vil se ud inden man beslutter sig for at bestille produktet.

Her er en liste over andre områder hvor AR har været anvendt:

 • Katastrofeberedskab/Search and Rescure (SAR)
 • Sociale interaktioner
 • Gaming-industrien
 • Pilottræning
 • Militær
 • Navigation
 • Arbejdspladser
 • TV og Live-arrangementer
 • Turisme og sightseeing
 • Musik
Hos os ved vi at især AR-området er et marked, der vil vækste meget i de kommende år. Det sker i takt med at hardwaren til at vise AR bliver billigere og billigere. Vi har stor erfaring med at anvende de forskellige grene af Machine Learning og Artificial Intelligence (AI), som anvendes i AR, og stiller gerne vores ekspertise og viden til din rådighed, hvis I har brug for sparring omkring jeres ideer eller projekter.

HVAD KAN VI GØRE FOR JER?

Kontakt os i dag og lad os høre mere om netop jeres behov. Vi kan være jeres udviklingspartner og hjælper gerne med til at omsætte jeres idé til virkelighed. 

Udfyld formularen.
Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Ved at indsende formularen accepterer jeg privatlivspolitikken og at Applicate IT A/S må kontakte mig via e-mail med nærmere information om deres serviceydelser. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage ved at sende en e-mail til info@applicateit.dk.

IF YOU CAN THINK IT, WE CAN REALIZE IT.™

ANDRE SERVICES

Læs mere om de andre services, som vi kan tilbyde på baggrund af vores brede brancheerfaring.

funding

Få jeres idé fagligt vurderet. Vi bistår jer med mulighederne for funding og realisering af jeres projekt.

CLOUD SERVICES

Effektivisering og besparelser med cloud håndtering af jeres IT system -
på kort og lang sigt.

SOFTWAREUDVIKLING

Vi realiserer professionelt og innovativt jeres softwareløsning. Lige fra kravsspecifikation til turnkey.

BRUGERDREVEN INNOVATION

Glade brugere giver jeres IT løsning succes og kan mærkes på bundlinjen. Vi inddrager dem tidligt i processen.

Applicate IT | Innovation - Software - Design